Nya rön om BPs oljekatastrof.

National geographic har gjort en spännande kortfilm där de tar upp två nya tekniker för att analysera effekterna av oljespill.

Olja som täcker stora områden och till synes skonar visa platser, kan inte upptäckas på traditionellt vis då man tar stick-vattenprover för analys. Men med den nya tekniken placerar man ut små lådor längs de mindre drabbade områdena. Dessa innehåller små fettklossar, konstruerade för att efterlikna de peptidmembraner(fettsyror) som omger en djurcell.

En havslevande organism väljer oftast inte vilket område den lever i och med tiden strömmar stora mängder vatten genom deras kroppar. Många överlever genom att filtrera sin omgivning för att få i sig djur & växtplankton, detta leder till att växtgifter, olja och annat smått och gott ackumuleras i dem. Med de nya redskapen kan man alltså se, hur även mycket små mängder olja kan lagras i en organism under en längre tidsperiod. Detta intresserar mig väldigt mycket, då jag för tillfället läser om de processer som bl.a. styr över hur protein och RNA transporteras genom ovan-nämnda lipidmembran!

De nämner också ett sätt att upptäcka förhöjda nivåer av olja i vatten, nämligen genom att testa för vissa sorters bakterier. Dessa micro-organismer bryter ner olja, som är ett väldigt bra medium för dem att växa i. När oljan sprids i ett nytt område, kan man alltså med ett enkelt prov visa att dessa bakterier finns i större mängder, något som har fått mikrobiologer i Amerika att intressera sig för detta. Kankse kan man även använda dem för att rensa upp oljespill, om de inte visar sig vara för farliga för sin omgivning!

Följ den här länken, om ni vill se filmen som tar upp det jag skrivit om i ovanstående text!

På återseende!
/Sam



Angående vargjakten i Riala.

Jag har tittat igenom naturvårdverkets beslut om vargjakten i Riala-reviret, de valde att avslå ansökan om skyddsjakt, för den här gången. (Uppföljning av tidigare inlägg om jakten på vargarna i Riala-reviret, "Mail till naturvårdsverket".)

I ett vargrevir bör skyddsjakt enligt viltskadecentret övervägas efter fyra angrepp på tamdjur. Visserligen kom vargarna i området undan den här gången, men jag tror inte att detta är det sista vi hör från Rialas jägar-stam. Undrar om de med flit kommer att låta sina hundar gå fritt i området, för att få en ursäkt till att utöva sin favorit-hobby...

 

Här finns beslutet om Riala-vargen!

Här kan ni se alla beslut de har tagit det senaste året om vargjakt i Sverige.


På G!

Jaha, nu har jag inte skrivit något på flera månader, men viljan finns fortfarande där! Jag tittade nyligen över min besökar-statistik och det verkar som att jag varje månad faktiskt har ett antal läsare...vilket var lite oväntat efter min långa frånvaro.

Så, för att blidka er som faktiskt snubblar in på min blogg då och då, skall jag försöka skriva ihop några inlägg kommande vecka!

Jag studerar Biologi vid Stockholms universitet och denna blogg fungerar lite som min journal över händelser som för mig är intressanta gällandes miljö, natur, klimat och djur! Jag hoppas att mina kunskaper kan komma att vara fler till nytta än bara mig själv, därför skall jag fortsatta uppdatera bloggen med intressanta artiklar!


RSS 2.0