En djupdykning in i Sveriges skogspolitik

I Kanada används Sverige som ett skräckexempel, Kina funderar på att importera vår modell, i Tyskland räknas det som miljöbrott.

Det jag talar om är hur Sveriges skogsindustri urskiljningslöst fäller träd runtom i vårt land. Men problematiken är mångfacetterad och har legat dold i decennier.

Ända sedan andra världskrigets slut har det stiftats mången lag om vilka rättigheter industrin skulle få, på den tiden var inte miljö och politik synonymt men det skrämmande är att dessa lagar finns kvar än idag. Lagar som benhårt tvingar skogsägare till att skövla sin skog, de får inte heller avverka några träd här och där, utan måste kalhugga rubbet. Detta tjänar inte den enskilde individen på, men storföretagen (de som sköter skövlingen) drar in miljarder.

En intressant (men hemsk) detalj är att ca 95% av Sveriges yta har averkats sen det storskaliga skogsbruket drog igång, endast några promille är idag urskog och ca 4% gammelskog.

Jag orkar inte skriva mer ikväll, har precis varit ute på årets första joggingrunda...är helt slut efter 3km...

Fortsätter imorron, hade bra!


The scale of the universe

Haha, kul länk från Biologigruppen :)


Skogsmaffian.

Dns artikelserie om Sveriges skogsmaffia är nu uppe i fyra delar, läs dem alla! Än så länge finns 3 upplagda på Dn.se, den senaste kom ut idag.

http://www.dn.se/kultur-noje/sveriges-nya-miljonprogram
http://www.dn.se/kultur-noje/lagen-ar-en-rokrida
http://www.dn.se/kultur-noje/motorsagsmassakern-det-finns-alternativ-men-lagen-kraver-kalhyggen

Lagen är en rökridå

"När skog ska huggas upphör Miljöbalken att gälla, liksom några av rättssamhällets principer. Inga beslut behöver fattas – och de som fattas kan inte överklagas. Maciej Zaremba följer en människas kamp mot skogsbyråkratins eget moment 22."

DN -2012-05-01

Läs artikeln, den belyser ett problem i Sveriges lagstiftning gällandes averkning av skog (kalhyggen) som har exploaterats av Sveriges stora skogsbolag under en lång period.


Här kan du själv läsa DNs text!

RSS 2.0